Temaledare: Etnicitet, åldrande och hälsa - Gaunt, David (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Det här temanumret av Socialmedicinsk tidskrift har tagit på sig uppgiften att granska det sunda förnuftets moderna myter om åldrande, etnicitet och hälsa. En växande forskning reviderar dessa myter på flera punkter. Sociologer och etnologer visar hur de gamla blandar svenska och utländska identiteter. Medicinare visar att de gamla invandrarnas fysiska hälsa liknar svenskars. Planerare visar att bland äldre invandrare söker sig flertalet till svenska vård- och omsorgsmiljöer. Studiet av äldre invandrare lär oss dessutom mycket om hur planeringen och styrningen av den svenska äldreomsorgen går till.