De Gamla Flygande Holländarna: Pendlande invandrare med dubbla tillgångar - Amadi, Fereshteh; Tomstam, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Djupintervjuer med äldre iranska invandrare som regelbundet pendlar mellan sitt ursprungsland och Sverige, har använts för att förstå innebörden av detta pendlande. Är"Den Flygande Holländaren" främmande och rotlös i båda samhällena eller en person som framgångsrikt förenar det bästa från två kulturer? Intervjuerna indikerar att, samtidigt som intervjupersonerna inte integreras i det nya samhället och bibehåller sin ursprungliga etniska identitet, så ändrar de delvis sin bild av den egna kulturen och talar för vissa aspekter av värdsamhället kultur. De har också funnit att de två kulturerna motsvarar skilda sociala och psykologiska behov, vilka de följaktligen uppfyller genom att pendla mellan de båda länderna. De intervjuade representerar alltså en "Gammal Flygande Holländare" som inte är alienerad utan snarare varit framgångsrik i att tillvarata det bästa från två kulturer. Fereshteh Amadi är fil.dr. i sociologi och arbetar som forskare inom den socialgerontologiska gruppen vid sociologiska institutionen, Uppsala universitet. Lars Tomstam är professor i sociologi med särskild inriktning mot socialgerontologi och ledare för denna grupp.