Hjärta och nerver - äldre iranier diskuterar hälsa - Hajighasemi, Fariba (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Kulturella och sociala skillnader mellan människor påverkar deras uppfattningar om sjukdomar och dess uppkomstorsaker samt det sätt man förmedlar ohälsa eller ger uttryck för smärtor. Inom varje etnisk grupp existerar (dominerar) egna folkliga föreställningar om och förklaringsmodeller till sjukdomar. Det finns alltid risk att invandrarpatienters möte med vårdpersonal påverkas av kulturella och språkliga faktorer, och att det i sin tur leder till felaktiga symtombeskrivningar och diagnoser. Det medicinska etablissemanget i ett mångkulturellt samhälle kan ofta möta problem som inte har sin lösning i biomedicinska eller naturvetenskapliga uppfattningar om sjukdomars uppkomst, förlopp och behandling, utan i det idemässiga innehållet av de symtom som uttrycks. Det gäller att kunna förstå, beskriva och analysera de förmedlade symbolerna och begreppen i förhållande till den etniska gruppens hela situation. Mot bakgrund av detta försöker jag beskriva de iranska åldringarnas hälsa i ett socio-kulturell perspektiv.