Etik och publicering : Vilket ansvar har författare och granskare och redaktörer? - Forsman, Birgitta; Nilstun, Tore (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Det torde numera vara rådande praxis att forskningsprojekt, där försökspersoner är involverade, vad gäller etiska aspekter förhandsgranskas av en oberoende kommitté. Betydligt mindre intresse har ägnats Helsingforsdeklarationens krav när det gäller publicering. I syfte att ta reda på hur tidskrifter handskas med sådana frågor har en enkel undersökning genomförts. Huvudfrågan har gällt vilka krav som kommer till uttryck i tidskrifters anvisningar till författare och granskare. Undersökningens resultat redovisas i följande artikel tillsammans med några förslag till fortsatta riktlinjer