Primärvården 1956-1995: En dynamisk men ofullkomlig utveckling - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
I ett fyrtioårigt perspektiv har primärvården utvecklats både som idé och verklighet. Där det bara fanns ensamma provinsialläkare och distriktssköterskor finns nu en tydlig vårdnivå med stora och differentierade resurser. Utvecklingen är dock ofullkomlig i ett viktigt avseende, nämligen vad gäller läkarnas insatser. Under lång tid var orsaken därtill den allmänna läkarbristen och allmänläkarmodellens bristande konkurrenskraft gentemot specialiseringsambitionerna. När vi nu fått gott om läkare har nya svårigheter uppstått genom husläkar- och ÄDEL-reformerna. Behovet att förstärka och samordna läkarnas verksamhet i primärvården är dock större än någonsin, inför en ökande resursbrist och allt större krav på prioriteringar.