Familjerna, arbetslösheten och hälsan - Janlert, Urban (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Arbetslösheten har konsekvenser för långt fler än den enskilde arbetslöse. I familjen kan vi hitta en rad exempel på sådana indirekta effekter. Barnen kan påverkas såväl psykiskt som fysiskt och en rad studier har dokumenterat olika former av negativa effekter även på de vuxna i en familj. Vid arbetslöshet tycks unga människor vara mer benägna att skaffa barn än eljest, vilket med tanke på den stundtals ansträngda hemmiljön kan vara problematiskt. Trots att arbetslösheten idag är större än på 1980- talet är andelen med nedsatt psykisk hälsa bland de arbetslösa större nu än tidigare. Det tyder på svårigheter för dem med nedsatt hälsa att återkomma till arbetslivet. En fråga som länge bagatelliserats är de ekonomiska problemen vid arbetslöshet, som sannolikt är mer betydelsefulla än man tidigare trott. Hälso- och sjukvården har en viktig uppgift då det gäller att identifiera arbetslösheten som det bakomliggande problemet för vissa hälsobesvär. Men man måste i mycket ta hjälp av andra aktörer i samhället för att kunna vara framgångsrik i sitt arbete.