Psykosocialt förebyggande arbete bland bosniska krigsflyktingar - Brunvatne , Reidun; Hynne Lysgård, Kari (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Denne artikkel inneholder erfaringer fra systematiske samtaler med bosniske krigsflyktninger ved Fossnes flyktningemottak i Stokke i Norge. Disse flyktninger hadde opplevd ekstreme påkjenninger. Alle menn hadde vaert i serbiske konsentrasjonsleire, mens kvinner og barn hadde vaert på strabasios og farefull flukt. Hensikten med samtalene var å gi stotte til alle flytningene. Vi onsket å bidra til sorgarbeide og okt selvfolelse. Videre var det et mål, i tidlig stadium å identifisere personer som trengte ekstra oppfolgning. Forfatterne, lege og sykepleier, har på basis av sine erfaringer utarbeidet en tilncermingsmåte, tilrettelagt for primcerhelsetjenesten, for forebyggende psykososialt arbeid blant traumatiserte flyktninger. Denne er utgitt i hette form, og er nevnt i referanselisten. Forfatterne, som begge har erfaring fra psykiatri, var på tidspunktet for unders0kelsen ansatt av Stokke kommune for å ivareta all helsetjeneste, somatisk og psykiatrisk, ved flyktningemottaket.