Temaledare: Rehabilitering och socialförsäkring - ett angeläget forsknings- och utvecklingsområde - Ekholm, Jan; Berglind, Hans; Bergroth, Alf (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Den 1 september 1993 på socialförsäkringens dag invigdes Enheten för socialförsäkringsforskning med särskild inriktning på rehabilitering vid Mitthögskolan i Östersund av dåvarande landshövdingen i Jämtlands län Sven Heurgren. Enheten - som nu utvecklats till ett Centrum - är ett samverkansprojekt mellan Mitthögskolan, Karolinska instituet, Stockholms universitet och försäkringskassorna i Jämtlands och Stockholms län. Vid Centrum för socialförsäkringsforskning (CSF) vill vi etablera forskning och utveckling (FoU) på socialförsäkringsområdet med särskild inriktning på rehabilitering utifrån en tvärvetenskaplig ansats. Även om det förekommer FoU på socialförsäkringsområdet så har det hittills saknats en brett upplagd tvärvetenskaplig FoU. Vid centrum finns samhälls-, beteende- och medicinsk vetenskap representerad. Behovet av FoU inom rehabiliteringsområdet motiveras inte minst av det höga antalet långtidssjukskrivningar och antalet förtidspensionärer. Det stora antalet långa sjukskrivningar och höga antalet personer med förtidspension medför problem inte bara för samhället utan även för enskilda personer som drabbas av ohälsa och som ställs vid sidan av arbetslivet. Temanumret har möjliggjorts genom ekonomiskt stöd från Stiftelsen Jämtlands läns forskningsråd, Försäkringskassorna i Stockholms och Jämtlands län.