Etiska aspekter på vård i livets slutskede - Hermeren, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
I denna artikel belyser Göran Hermeren hur vård i livets slutskede rymmer komplicerade situationer. Det handlar inte bara om att undvika eller minimera fysisk smärta, det är också fråga om kvaliten på vården och på livet. Mot en medicinsk bakgrund visar han hur olika etiska problem och begrepp kan analyseras och tydliggöras. Han redovisar även hur olika värden och etiska normer kolliderar med varandra. Principen om livets helgd och okränkbarhet i kvantitativ mening kan ibland inte förenas med rätten till en smärtfri och värdig död och med självbestämmande principen. Konflikten mellan dessa principer bör enligt författaren lösas genom att principen om rätt till en smärtfri och värdig död prioriteras. Hermerens slutsats blir att palliativ vård med omvårdnad och smärtlindring måste utvecklas i vårt mångkulturella samhälle. Livskvalitet är viktigare än livsförlängning. Om inte människor får dö på ett värdigt sätt kommer även kraven på dödshjälp att öka i styrka.