Starting a hospice - is it a good thing or is there any risk? - Sykes, Nigel (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Att hospice allmänt anses vara något bra bevisas bäst genom dess stora spridning världen över. Under de sista tre decennierna har hospice etablerats i ett 60- tal länder. Hospicevård förutsätter inte speciella lokaler utan essensen innebär att man utarbetar och tillämpar en speciell filosofi. Denna kan sammanfattas i att döendet ses som en normal process och att den sista fasen i en människas liv är en tid av eftertanke och försoning. Den döende människan tillerkänns ett behov av att leva i värdighet och välbefinnande livet ut. Detta förutsätter att personalen tillämpar ett speciellt förhållningssätt liksom att de har speciella kunskaper. Målet "att maximera den döendes livspotential" kräver också kontroll av patientens fysiska, sociala, känslomässiga och andliga symtom. Detta i sin tur fordrar ett flerdisciplinärt,samarbetande personalteam liksom stöd till patientens närstående. Planeringen av hospice måste börja med att fastställa de faktiska lokala behoven av hospicevård. Allt för små enheter riskerar att ge sämre kvalitet. Att utveckla goda relationer till andra vårdgivare är viktigt eftersom det finns risk att hospice uppfattas som en konkurrent och som kritik av andra vårdalternativ. Hospice har en väsentlig roll när det gäller utbildning och klinisk forskning. Dr Nigel Sykes är sedan länge verksam som läkare vid St Christophers Hospice i London och artikeln grundas på ett anförande som Dr Sykes höll i Örebro 1992 i samband med invigningen av hospiceavdelningen Gästhemmet Vitsippan.