Debut av levnadsvanor: Från samband till mekanismer - Sjöden, Per Olow (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Denna artikel är en bearbetning av riksbankssymposiets inledande föredrag där professor Per Olow Sjöden från Centrum för omvårdnadsvetenskap, Uppsala universitet, tar upp den centrala frågan om vilka mekanismer som förklarar debuten av våra levnadsvanor med fokusering på matvanor hos barn- och ungdom. Sjödens bidrag kommenteras i nästa artikel av professor Grete Botten.