Hur påverkas hälsorelaterad livskvalitet av arbetslivsrelaterade utmaningar? - Norström, Fredrik (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
I min artikel beskriver jag hur man kan använda kvalitetsjusterade levnadsår (QALY) för att undersöka problem relaterade till arbetslivet. Tre olika arbetslivsrelaterade utmaningar (riskexponeringar) presenteras vilka är arbetslöshet, oro för arbetslöshet och hög arbetsbelastning (hos hemtjänstpersonal). En enkät med 967 deltagare (39% i svarsfrekvens) användes för de första två problemen medan en enkät med 1154 hemtjänstanställda (58% i svarsfrekvens) användes för arbetsbelastningsproblemet. Arbetslöshet med en försämrad QALY på 9.6% var riskexponeringen med störst påverkan på QALY medan oro för arbetslöshet försämrade QALY med 6.2% och hög arbetsbelastning med 3.5% vid jämförelse mot ingen exponering. Mina resultat visar på att QALY är ett användbart mått för att studera hur hälsan påverkas av sociala problem däribland arbetslivsrelaterade utmaningar.