Sjukgymnast; utbildning och verksamhet - Thrane Sundén, Bente (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Utbildning till frisk- och sjukgymnast startade i Sverige vid Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) i Stockholm i början av 1800-talet. Per-Henrik Ling (1776-1839) fick 1913 genom ett kungligt brev inrätta ett gymnastikinstitut. Sjukgymnaster arbetade mycket självständigt och ansvarade själva för funktionsanalys, bedömning av patientens behov, uppläggning och genomförande av behandling samt utvärdering. Den första sjukgymnasten som disputerade fick söka dispens för att få göra sin forskarutbildning inom medicinsk fakultet. 1987 hade 11 sjukgymnaster avlagt doktorsexamen och två licentiatexamen. Det finns i dag disputerande sjukgymnaster på samtliga sjukgymnastutbildningar, dock saknas inrättade lektorat/fou-tjänster till alla. Sjukgymnaster med docentkompetens är än så länge ett fåtal, samtliga knutna till de två sjukgymnastutbildningarna med statlig huvudman, Karolinska Institutet i Stockholm och universitetet i Lund.