Basal kroppskännedom: Gruppbehandling vid psykosomatiska smärt-spänningstillstånd - Lundvik Gyllensten, Amanda; Nilsson Ovesson, Maria (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
I en tid där allt fler patienter söker hjälp för psykosomatiska besvär, är målsättningen för vårt rehabiliteringsarbete bl a att kunna möta den ökande efterfrågan på ett effektivt sätt. Basal kroppskännedom i grupp är ett effektivt tillvaratagande av sjukgymnastresursen och behandlingsmetoden kan rätt tillämpad innebära ett rehabiliteringsalternativ som förenar effektivitet och god kvalitet. Förenandet av god kvalitet och effektivitet skulle då kunna innebära att en utvecklingsprocess initieras hos patienten under rehabiliteringens gång, där patienten med hjälp av sina egna resurser finner vägen ut ur smärtrollen med en minskning av symtom som följd