Sjukgymnastisk behandling och patientutbildning av patienter med obstruktiva lungsjukdomar - Olseni, Lone (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
De patienter med obstruktiva lungsjukdomar som sjukgymnasten möter, har ofta besvär med bl a ökad slembildning, andnöd och dålig kondition. Det finns en hel del som sjukgymnasten kan göra för dessa patienter både i akut och lugnt skede. Förutom den mera akuta behandlingen, arbetar vi mycket med att motivera och utbilda patienterna, så att de bättre klarar av sin behandling hemma och förstår när det kan vara aktuellt att söka hjälp. Vi har även patientutbildning i s k skolor med sjukgymnast och kurator som kursansvariga och där även läkare, sjuksköterska och dietist deltar. Utbildningen syftar bl a till att lära sig leva med sjukdomen och att ge ökade kunskaper kring sjukdomen och dess behandlingsmetoder. Vi håller på att utvärdera eventuellare effekter av skolorna med avseende på livskvalitet och ändrad inställning till sjukdomen. Grundtanken är att hjälpa patienten att se möjligheterna och inte svårigheterna i tillvaron.