Efterfrågestyrning eller beställarstyrning? - Ett dilemma i hälso- och sjukvårdens nya köp-säljsystem - Gustafsson, Rolf A (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Det råder förvirring över vad hälso- och sjukvårdens nya ekonomistyrningssystem egentligen går ut på. Denna artikel belyser viktiga aspekter på köp-sälj systemen som de framträder i officiella dokument. De snabba förändringarna bär på inneboende motsättningar och risker. Nya beslut bör tas först efter att verkligheten fått tala. Vi måste helt enkelt lära oss mer om hur de nya ekonomistyrningssystemen fungerar i praktiken.