Riter i praktisk verklighet - Andersson Wretmark, Astrid (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Riter är ofrånkomliga inslag i avgörande skeden av livet. I kritiska ögonblick försöker man rituellt hantera det som sker och därmed göra det hela tydligt. Förlusten av ett litet barn gör behovet av nyanserade ritual särskilt påtagligt eftersom födelsen och döden kommer varandra nära. Sorg vid missfall och aborter har ofta förbisetts. Andra föräldrars erfarenheter kan fungera som ett värdefullt stöd vid förlust av barn i anslutning till förlossningen. En privat händelse kan i ett gemensamt högtidlighållande av förlusten lyftas in i en erfarenhet som delas av många. Det är viktigt att särskild hänsyn kan tas till dem som saknar eget religiöst engagemang. En skrift av Bengt Grandelius m fl "Vi som har ett barn för lite" gör detta tydligt på ett varsamt sätt. Biskopsmötets häfte "Omhändertagande a foster" visar själavårdande omsorg.