Erfarenheter ur ledarhundsarbetets historia: Finansieringssätt och attityder - Hännestrand, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Ett samband verkar finnas mellan sättet att finansiera ledarhunds- och förarutbildningen och de synskadade hundföramas möjligheter att påverka utbildningen men också mellan finansieringssättet och de sociala attityderna mot hundförarna i mellankrigstidens Tyskland och dagens Storbritannien, Sverige och USA. Attityder mot ledarhundsförarna kan vara av stödjande såväl som av nedvärderande art. En undersökning har genomförts beträffande sådana attityder genom intervjuer dels med ledarhundsförare dels med allmänheten. Mätningar har också genomförts av antalet ingripanden från allmänheten i konkreta situationer.