Social utblick: Sjukvård i förändring - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
I slutet av maj anordnade Svensk Socialpolitisk Förening ett seminarium på temat "Hur blir hälso- och sjukvården i framtiden?". Ett referat av detta seminarium kom under mina ögon och väckte några tankar. Ambitionen att reducera kostnader tar sig olika uttryck. Självklart söker man rationalisera. Onödiga kostnader måste bort. Vårdtider på sjukhus förkortas. Avgifter höjs. Uppmärksamheten vänds givetvis mot administrationen. Olika organisationsmodeller prövas ute i landstingen. Delar av sjukvården läggs ut på privata entreprenader. Vårdcentraler och sjukhusavdelningar blir resultatenheter. Man talar om beställar - utförarmodeller eller köp-sälj-system. Det innebär bl a att sjukhusen får ekonomisk ersättning efter ett på förhand bestämt genomsnittspris för varje diagnos.