Tvång i psykiatrisk vård och missbrukarvård - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Psykiatrin är det mest kontroversiella vårdområdet och tvångsvården den mest kontroversiella delen av psykiatrin. Därom vittnar mycken journalistik och en rad statliga utredningar. Ändå finns i detta ämne föga kunskap baserad på systematisk forskning. Det senaste decenniet har forskningsintresset ökat betydligt och alltmera kommit att innefatta patienternas upplevelse av tvång. Ett omfattande svenskt projekt, vars andra etapp redovisas utförligt i detta temanummer, startade i början av 1980-talet och har kunnat genomföras genom stöd av den psykiatriska vården i Uppsala och Västmanlands län samt anslag från Delegationen för Social Forskning/Socialvetenskapliga Forskningsrådet. Samtidigt har, som också framgår av detta nummer, ett antal mindre men intressanta studier planerats eller genomförts.