Kan skolan minska alkoholproblemen bland unga? - Bremberg, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Skolan når alla ungdomar under de år då alkoholbruk utvecklas. Teoretiskt sett finns därför möjligheter till påverkan. En väsentlig väg är att på den enskilda skolan formulera en lokal alkoholpolicy där de viktigaste aktörerna, ungdomarna själva, lärare och föräldrar enas kring en önskvärd utveckling. Ungdomarnas egen uppfattning är avgörande. En central punkt är att de flesta inte för egen del uppfattar alkoholbruk som en viktig hälsofråga, trots att alkoholrelaterade olycksfallsskador är en dominerande dödsorsak under ungdomsåren. Skolans möjligheter att överbrygga denna motsättning analyseras mot bakgrund av tillgänglig litteratur.