Temaledare: Folkhälsa - historiska och etiska perspektiv - Johannisson, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Historiskt sett har folkhälsoarbetet präglats av två skilda tyngdpunkter som i sin tur bestämt vilka(s) intresse som prioriteras. För det första vad som kallas samhällskritiskt folkhälsoarbete. Den andra tyngdpunkten kan kallas samhällsbevarande folkhälsoarbete. Detta nummer av Socialmedicinsk tidskrift vill belysa de inneboende konflikterna mellan dessa (och ytterligare andra) intressen - var skärningspunkterna har legat i ett tillbakablickande perspektiv och var de ligger idag. Nina Nikku och Tore Nilstun diskuterar etiska konflikter som aktualiseras inom folkhälsoarbetet. Eva Palmblad och Sven-Åke Lindgren analyserar generella strategier i 1900-talets hälsobudskap. Gunnar Broberg tar upp rashygienens svenska historia. Nils Uddenberg behandlar hälsa och hälsobeteende som ett socialt krav, och Bengt Erik Eriksson massmedias roll som förmedlare av folkhälsoideal. Roger Qvarsell ger ett historiskt exempel på temat hygien och folkhälsa. En idéhistorisk presentation av det svenska folkhälsoprojektet från 1900 till 2:a världskriget inleder.