Den talande kroppen: Ett antropologiskt perspektiv på anorexi och bulimi - Hellmark, Birgitta; Sachs, Lisbeth (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Artikeln är ett försök att använda antropologin vid analys av anorexi. Det innebär att författarna applicerar antropologiska tankegångar och teorier på ett problem som vanligtvis kategoriseras som medicinskt/psykiatriskt. Utgångspunkten är att sjukdomen kan vara kopplat till kulturella normer och idéer. Författarna följer fyra nära sammanlänkande delperspektiv; att kroppen fungerar som metafor för samhället, att kroppen är konstruerad i enlighet med normer och konventioner, att kroppen utgör ett medel för kommunikation av kultur samt att kroppskontroll är ett centralt tema i vårt samhälle