Den nya arbetslösheten - Janlert, Urban (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Arbetslösheten är inget nytt fenomen. Ändå talar vi om den nya arbetslösheten. Varför? Arbetslösheten i Sverige är nu högre än någonsin. Den drabbar dessutom grupper som tidigare sällan varit hotade av arbetslöshet. Arbetslösheten är hög även i storstäderna. Många fruktar att de höga arbetslöshetstalen skall bli bestående även om konjunkturen förbättras. Det är bakgrunden till att man nu kan tala om en ny arbetslöshet.