Sysselsättning och reaktioner efter en fabriksnedläggelse - Gunnarsson, Christer; Winoy, James (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
År 1982 lades massafabriken i Köpmanholmen ner och 575 anställda fick söka ny sysselsättning. Många lyckades snart få ett nytt arbete, några blev pensionerade men en tredjedel var fortfarande arbetslösa ett år efter nedläggningen. De som inte kunde få ett fast arbete tvingades ofta till kortare perioder av arbete, arbetslöshet, beredskapsarbete eller AMS. De starkaste känslomässiga reaktionerna finns just efter nedläggningen och minskar sedan efterhand, men är beroende på hur man tror att man kan få nytt arbete. De känslomässiga reaktionerna samvarierar med medicinska symtom. Kvinnor, personer med låg yrkesstatus och de med tidigare arbetslöhetserfarenhet reagerar starkast. De som pensioneras uppvisar få negativa reaktioner.