Fallgropar vid mätning av kontroll: Om upplevandets kulturella och samhälleliga bestämning - Lindbladh, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Med artikeln vill författaren visa på de svårigheter som kan vara förknippade med mätningen av kontroll. Vilka olika nivåer ryms inom kontrollbegreppet? Hur tolkas kontrollfrågorna inom olika erfarenhetsvärldar? En tvärvetenskaplig diskussion och en öppenhet gentemot den kunskap som kan förvärvas genom kvalitativa metoder kan ge viktiga bidrag till den fortsatta kunskapsutvecklingen om kontrolldimensionens relation till hälsa/sjukdom.