Vårdvetenskap: Ett kunskapsterritorium - Möller, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Förvirringen rörande begrepp som omvårdnad, omsorg, vårdforskning, vårdvetenskap etc har sedan dessa började användas i forskningssammanhang varit stor. I denna artikel redogör författarna för sin syn på begreppet vårdvetenskap som ett överordnat begrepp med stor kunskapsutvecklingspotential. Vårdvetenskap är inget alternativ till så kallade karaktärsämnen som omvårdnad utan ett svar på den samhällsstruktur vi har och det vårdbehov den har skapat. Gränserna till närbelägna forskningsdiscipliner som medicin, medicinsk psykologi och medicinsk sociologi är inte lätta kanske inte heller nödvändiga att tydliggöra.