Relationer och socialt stöd i familjer med en ensamstående förälder: En jämförande studie mellan en klinisk grupp och en kontrollgrupp - Samuelsson, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
I familjer med ensamstående förälder visade det sig att både barnets beteendestörningar och förälderns psykiska ohälsa har stort samband med hur relationerna fungerar mellan dem inbördes och i förhållande till andra människor i deras omgivning. För den ensamstående föräldern är det också viktigt att känna stöd från andra för att kunna fungera bra i föräldrarollen. Tänkbart är att tidigare hjälpinsatser från samhällets sida skulle kunna förhindra att barnet kom i kläm vid föräldrarnas separation.