Arbetsterapi - aktivitet för hälsa - Lundgren Lindquist, Birgitta (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Arbetsterapi är en framväxande disciplin med eget kunskapsområde innefattande studier av människan i aktivitet, i samhället och i den kultur hon lever i. Grundläggande är aktivitetens betydelse för att bibehålla och skapa hälsa. Ämnet arbetsterapi omfattar också kunskap om hur man kan påverka sin egen hälsa genom att man organiserar och utför olika aktiviteter genom livscykeln. Arbetsterapi befinner sig i en dynamisk utveckling. Förändringar i samhället, omorganisationer inom hälso- och sjukvård mot öppnare vårdformer, ett förändrat sjukdomspanorama, internationell samverkan och ökade möjligheter för forskning är några exempel som visar att stora förändringar har skett och för denna utveckling är det viktigt att inte formella definitioner hämmar initiativ och idéer som leder till forskning inom arbetsterapi och angränsande områden. Då arbetsterapi är i hög utsträckning tvärvetenskaplig och oberoende av definition måste det finnas en stark klinisk förankring och internationell anknytning för att ge perspektiv på arbetsterapins utveckling i Sverige.