Är män mer fysiskt aktiva än kvinnor i 70-årsåldern? Utvärdering av promenader och hushållsaktiviteter en genomsnittlig dag genom hjärtfrekvensregistrering - Sonn, Ulla; Mattiasson-Nilo, Ingrid; Johannesson, Karin; Gosman-Hedström, Gunilla; Persson, Gun-Britt; Grimby, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
I denna delstudie från lntenvertionsprojektet av äldre i Göteborg (IVÄG) har fysisk aktivitet studerats hos 43 personer (25 kvinnor och 18 män) genom hjärtfrekvensregistrering under en och en halv dag. Genom att använda hjärtfrekvensnivåer lika med eller över medelhjärt-frekvensen under promenader som kriterium, visade det sig att 68% av kvinnorna men bara 17% av männen tillbringade längre tid i hushållsarbete än i promenader. Vid klassifikationen av fysisk aktivitet är det därför viktigt att också beakta hushållsaktiviteter. En modifierad version av den tidigare publicerade sexgradiga klassifikationsskalan av fysisk aktivitet presenteras.