Praxisorienterad ADL-bedömning inom arbetsterapi - Törnquist, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Under senare år har man inom arbetsterapi börjat intressera sig för utveckling och användandet av mätinstrument inom ADL-området. Denna tendens kan tolkas som ett tecken på en önskan om att professionalisera yrket eller "förvetenskapliga" praxis. I artikeln diskuteras två former för ADL-bedömning; formaliserad och praxisorienterad bedömning. En beskrivning av vad som kännetecknar den praxisorienterade formen av ADL-bedömning inom arbetsterapi redovisas och diskuteras i relation till den formaliserade bedömningstraditionen.