Special-BVC - en verksamhet för metodutveckling, utredning och behandling av barn med komplexa medicinska, psykologiska och/eller sociala problem - Hagelin, Elisabet; Östberg, Monica (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Hälsoproblempanoramat bland barn har förändrats sedan den förebyggande barnavårdens första tid. Matvägran, felnäring, utvecklingsavvikelser, osäkerhet hos föräldrar m m är i dag vardagsproblem på BVC. Samtidigt har de generella vårdverksamheterna inte alltid de resurser eller den kompetens som behövs för att arbeta med familjer med en mer sammansatt problematik. Det finns ett behov av att hitta nya arbetssätt inom socialpediatriken. Denna artikel beskriver en försöksverksamhet, "special-BVC", som sedan hösten 1991 bedrivits vid barnhälsovårdens centrala länsenhet i Uppsala. Special-BVC är ett komplement till länets barnavårdscentraler och till barnsjukhuset. Verksamheten riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0-3 år som behöver hjälp pga svårbedömda och/eller sammansatta biologiska, sociala eller psykologiska problem.