Socialtjänsten och de utsatta barnen - Andersson, Gunvor (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Vad menas med utsatta barn? Vilket är socialtjänst ens ansvar i arbetet med att förhindra att barn blir utsatta? Vilka insatser gör socialtjänsten i det prak tiska arbetet med utsatta barn? Detta är några av de frågor som Gunvor Andersson belyser i denna artikel. Med utgångspunkt i en egen undersökning av 189 0-3-åriga barn som någon gång under ett år varit pågående barnavårdsärenden redovisar författaren socialtjänstens bild av barn och föräldrar samt arten och omfattningen av vidtagna åtgärder. Socialsekreterarnas bild av barnen var osäker. I närmare en tredjedel av familjerna hade de inga egna intryck av barnen. I flertalet fall hade inte heller någon barnpsykiatrisk bedömning begärts. Det är föräldrarnas problem som är avgörande för socialtjänstens insatser. De aktuella småbarnsföräldrarnas sociala situation var ännu mer belastad än den vanligen är i familjer med äldre barn som blir föremål för barnavårdande åtgärder.