Centralafrikansk syn på manlig sexualitet - Friedman, Kajsa Ekholm (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
I Läkartidningen har nyligen förts en debatt om tendensen hos HIV-positiva afrikanska asylsökande och invandrare i Stockholms län att inte följa föreskrifterna om kondom och information till sin partner. För att förstå och påverka ett sådant beteende krävs bättre kännedom om den aktuella bakgrunden. I Centralafrika är sex kopplat till barnalstring på ett helt annat sätt än det någonsin varit hos oss och mannens roll uppfattas också annorlunda. Att avge spermier är starkt förknippat med mannens självkänsla. Därtill kommer skilda uppfattningar om orsaker till sjukdom och död och en annorlunda koppling mellan sex och makt/pengar. Ett nödvändigt led i HIV- bekämpningen är därför att försöka påverka asylsökandens och invandrarens sätt att tänka när det finns klara argument för detta. Om det inte sker finns risk för allvarligare konflikter i det svenska samhället längre fram. Att motverka riskfyllt sexbeteende kräver generellt en större förståelse och förändring av olika kulturmönster - även svenska flickors sexuella frigjordhet som innebär att de kan gå till sängs med en man som de träffat på disco några timmar tidigare.