Läkemedelsanvändning - Claesson, Cecilia; Melander, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Studier av läkemedlens användning i befolkningen utförs inom socialfarmakologi, socialfarmaci och läkemedelsepidemiologi. Dessa områden kan alltså, åtminstone delvis, uppfattas som olika uttryck för samma sak. Läkemedelsepidemiologi brukar definieras som studier av, användningen och effekterna av läkemedel i stora be folkningsgrupper. Merparten av läkemedelsepidemiologisk verksamhet har, åt minstone i Sverige, begränsats till deskriptiva studier av läkemedlens användning. Med socialfarmaci och socialfarmakologi vill vi framhäva betydelsen av att studera sociala och socialpsykologiska orsaker till, och konsekvenser av, läkemedelsan vändning. Vi vill understryka vikten av att ur ett samhälls- och beteendevetenskapligt perspektiv studera läkemedelsanvändning och dess effekter, såväl före som efter interventioner riktade mot förment eller reellt avvikande läkemedelsanvändning.