Socialfarmaci och socialfarmakologi - Claesson, Cecilia; Melander, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Att studera hur läkemedel används i en befolkning eller av enskilda individer utgör en av flera uppgifter för forskare inom socialfarmakologin. Hur läkemedelsanvändningen kan studeras med hjälp av bl a registerdata illustreras med psykofarmakaanvändningen i Malmöhus län som exempel. Huruvida patienter följer ordinationen är ett annat område där socialfarmakologiska metoder och angreppssätt kommer till användning. Slutligen visas exempel på effekten av information till patienter om deras läkemedel.