Temaledare: Att utvärdera primärvård - Haglund, Bengt; Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Den enhetliga svenska primärvårdsmodellen har under de senaste åren utvecklats på ett sätt som innebär att vi har en mångfald av primärvårdsmodeller. För att låna en tillspetsad formulering från Olle Östmans artikel i detta temanummer har vi gått från enfald till mångfald, dvs från ett kanske alltför monolitiskt system till ett rikt varierat utbud av organisationer och modeller. Det är den här situationen som gjort det särskilt angeläget att på ett systematiskt sätt söka utvärdera olika primärvårdsmodeller. På ett sätt som är ovanligt i svensk sjukvårdshistoria kan vi i dag inom landet jämföra olika system och studera deras fördelar och nackdelar. Men det är nödvändigt att vi tar oss an den uppgiften i medvetande om de många metodologiska svårigheter och problem som är förknippade med att utvärdera sjukvård och då kanske i synnerhet primärvård. Det här temanumret bygger på ett urval av föredrag och anföranden som hölls vid en konferens i Uppsala den 28-29 oktober 1991 under rubriken "Att utvärdera primärvård". Konferensen hölls i anslutning till Tierpsprojektets 20-årsjubileum.