Betula: en prospektiv undersökning om minnesfunktion och hälsa - Nilsson, Lars-Göran; Winblad, Bengt; Adolfsson, Rolf; Bucht, Gösta; Bäckman, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Artikeln beskriver en prospektiv undersökning om minnesfunktion och hälsa som nyligen påbörjats i Umeå. Framställningen gäller i huvudsak undersökningens design samt de mätningar som görs av medicinska, sociala och kognitionspsykologiska variabler. I undersökningen deltar 1000 slumpmässigt utvalda probander från Umeå kommun fördelade på 10 olika kohorter (personer som var 35, 40, 45, .. 80 år vid det första testtillfället). Datainsamlingen från det första testillfället har just avslutats. Ytterligare två testomgångar genomförs efter fem respektive tio år. Lars-Göran Nilsson är professor i psykologi vid Umeå universitet och huvudansvarig för undersök ningen. Bengt Winblad är professor i geriatrik vid Karolinska institutet, Huddinge sjukhus. Rolf Adolfsson är docent i psykiatri och Gösta Bucht är professor i geriatrik vid Umeå universitet. Lars Bäckman är docent i psykologi vid Äldrecentrum i Stockholm.