Samtal med efterlevande - erfarenheter från forskningsintervjuer vid självmord - Runeson, Bo; Åsgård, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Forskning om självmord bjuder på en mångfald av etiska problem. Vilka hänsyn bör rimligen tas till den avlidne och dennes anhöriga? Hur upplever man som forskare att dagligen konfronteras med de dödas och de efterlevandes livsöden? I denna artikel diskuteras de etiska problem som aktualiseras av denna typ av forskning - en forskning på gränsen till intervention i en kritisk livssituation.