Datakvalitet och personlig integritet - Hermansson, Alice Rinell (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Forskningens kvalitet är beroende både av tillförlitligheten i de data som forskningen bygger på och på hänsynen till uppgiftslämnarens personliga integritet. För att garantera god forskning ställs många krav på de olika stegen i forskningsprocessen. Till skydd för den enskilde har flera olika forskningsetiska regelsamlingar formulerats. I det praktiska forskningsarbetet återstår dock många avväganden som den enskilde forskaren måste göra. Uppgiftslämnarens integritet bör i regel väga tyngst i de besluten. I forskningens vardagsarbete blir forskningens kvalitet därför också en fråga om forskarens moraliska integritet. Alice Rinell Hermansson är leg sjuksköterska och högskolelektor vid Centrum för 0mvårdnadsvetenskap, Uppsala universitet.