Obligatorisk urinkontroll av en grupp byggnadsarbetare vid misstanke på cannabisbruk - Knutsson, Anders; Gärdegård, Nils; Sköldvik, Kenneth (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Det är hög tid att diskutera utbredningen av narkotika i svenskt arbetsliv, och att försöka hitta etiskt acceptabla vägar för att bekämpa detta växande arbetsmiljöproblem. I denna artikel diskuteras ett fall där en grupp entreprenadanställda fått genomgå obligatorisk urinkontroll. Syftet var att upptäcka om någon använde narkotiska preparat. Den som vägrade hotades av uppsägning.