Några synpunkter på de forskningsetiska kommittéerna - Lyttkens, Hampus (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Den första rådgivande nämnden för klinisk forskning i Sverige bildades på initiativ av överläkarföreningen vid Karolinska sjukhuset 1965. Fram till 1967 inrättades successivt forskningsetiska kommittéer vid samtliga sex medicinska fakulteter i landet: Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Med utgångspunkt i egna erfarenheter som ledamot i forskningsetiskkommitté disku teras i denna artikel frågor som rör kommittéernas vetenskapliga och etiska kompetens. Även frågan om kommittéernas status kommenteras.