Social utblick: Socialhjälpen - ett ständigt tvisteämne - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
’’Det är alldeles för lätt att få socialhjälp’’ sa en bekant till mig. ’’Det krävs ju ingenting. Och beloppen är för stora. Det är klart att människor inte vill jobba om dom kan få lika mycket pengar i näven, om inte mer, genom att gå till socialbyrån. Nej, dra ner bidragsnivån och kräv en motprestation. De här synpunkterna framfördes för fem år sedan och min bekant var välbetald tekniker i databranschen. Jag mötte honom igen för en tid sedan. Även nu hade han kritiska synpunkter på socialhjälpen. Men nu från en annan utgångspunkt. Han var arbetslös sedan några månader tillbaka. Och inte var han med i någon arbetslöshetskassa eftersom han alltid hållit sig för god för att gå in i en fackförening. Det här att bli arbetslös var en situation som han aldrig föreställt sig att det skulle drabba honom själv. Nu hade han varit uppe på socialbyrån för att få hjälp och blivit, enligt egen uppfattning, oförskämt bemött. Visst hade han fått ett "struntbelopp" som hjälp till försörjningen under ett par månader men han hade samtidigt uppmanats att göra sig av med en av familjens två bilar och försöka lösgöra en del bunden förmögenhet.