Social miljö och ohälsa. En hypotesprövande studie om ekologiska samband - Andrån, Kjerstin Genell; Bernow, Roger (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Forskning som belyser sambandet mellan social desintegration, bristande sociala nätverk i ett bostadsområde och ohälsa i samma område, har en lång tradition. Denna sk ekologiskt inriktade metod är viktig för att ge en uppfattning om vilka indikatorer på socialt nätverk och socialt stöd som kan tänkas vara användbara då man går vidare med undersökningar på individnivå. I denna artikel presenterar författarna ett antal sådana indikatorer och hur deras inbördes samband och samband med indikatorer på ohälsa faller ut i 116 vårdcentralsområden i Stockholms läns landsting. Flera tankeväckande samband avslöjas och undersökningen kommer att följas upp med kohortstudier där sambanden avslöjas och undersökningen kommer att följas upp med kohortstudier där sambanden kan testas på individnivå.