Socialt stöd och hjärt-kärlsjukdom - Orth-Gomer, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
I denna artikel ger författaren en översikt av epidemiologisk forskning, internationellt och i Sverige, kring sambandet mellan socialt stöd och hjärt- kärlsjukdom. Det finns klara belägg för att brister i det personliga sociala stödet inte kan ersättas av ett bra fungerande formellt sk socialt skyddsnät, menar författaren. Såväl studier av sambandet mellan socialt stöd i arbetsmiljön och cirkulationsfysiologiska effekter, som djurexperimentella studier har ökat vår kunskap om tänkbara mekanismer i sammanhanget.