Barns sociala nätverk - en jämförande metodstudie - Samuelsson, Margareta; Thernlund, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Som ett led i den barn- och ungdomspsykiatriska institutionens i Lund intresse för samband socialt nätverk och hälsa har olika mätinstrument utprövats. För att se om nätverkskartan skulle kunna användas i epidemiologisk forskning gjordes en pilotstudie av 21 mellanstadiebarn, 7 BUP patienter, 7 kontroller och 7 somatiskt sjuka. Alla barn fick fylla i tre redan etablerade svarsformulär för vuxna, nämligen ISSI, Shortened Kaplan och Loneliness scale samt rita sin egen nätverkskarta. Föräldern ritade samtidigt barnets nätverkskarta och fyllde i Rutters screeningsinstrument för beteendestörning. De olika instrumenten jämförs med varandra både i hela gruppen och i undergrupperna.