Hur mycket sjukvård orsakas av alkohol och vad händer vid ökad konsumtion? - Andreasson, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Uppskattningarna av alkoholens andel av svensk sjukvårdskonsumtion har i olika studier varierat mellan fem och femtio procent av all sjukvård. Detta återspeglar väl den osäkerhet som präglar beräkningarna. I denna artikel görs en översikt över föreliggande svenska och utländska studier på området. Med kännedom om ålders- och könssammansättningen bland patienter inom svensk sjukvård och med en uppskattning av risken för högkonsumenter att insjukna eller skadas, kan på teoretiska grunder den alkoholorsakade sjukvårdskonsumtionen beräknas utgöra ca 6 % av den totala sjukvården. Vidare diskuteras konsekvenserna för den svenska sjukvården av en eventuell EG-harmonisering av alkoholbeskattningen och övriga alkoholpolitiska regleringar