Behandlingsforskning vid alkoholmissbruk: En översikt av aktuell forskning - Berglund, Mats; Öjehagen, Agneta (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Behandling utgör ett viktigt och oundgängligt komplement till alkoholpolitik ur såväl individperspektiv som folkhälsoperspektiv. Valet av rätt behandling till rätt patient har alltmer kommit i fokus. Diagnostik och behandling av psykisk störning är viktig. Nyare studier har visat bättre effekt av initial sjukhusvård följd av intensiv uppföljning jämfört med öppenvårdsbehandling. En modell med systematisk diagnostik, behandling och uppföljning presenteras som ett sätt att effektivisera behandlingen.