Svensk alkoholpolitik i historiskt perspektiv - Lenke, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Alkohol har i Sverige varit föremål för statliga regleringar åtminstone tillbaka till 1500-talet. Alkoholens skadeverkningar uppmärksammades här också tidigt av vetenskapsmän och läkare. Det stora uppsvinget i svensk alkoholpolititk kom under mitten av 1800-talet. Bakgrunden var här att alkoholkonsumtionen stadigt stigit under seklets första hälft och nått en rekordnotering kring 1850. De senaste årens alkoholpolitiska debatt har kretsat kring en speciell huvudfråga. Denna är hur ett närmare samarbete och anpassning till EG-marknaden skall kunna förenas med det åtagande Sverige gjort tillsammans med andra länder inom Världshälsoorganisationen (WHO) om att minska sin totalkonsumtion av alkohol med 25 procent till år 2000.