HIV-smittade gravida kvinnors problematik och mötet med sjukvården - Lindgren, Susanne (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Att samtidigt vara gravid och HIV-smittad innebär speciella problem. Kvinnan är bärare av en dödlig sjukdom som kan överföras till det blivande barnet under graviditet, förlossning eller senare via amning. Besked om HIV-bärarskap utlöser en existentiell kris. Att delges diagnosen under en graviditet innebär en förstärkt kontrast mellan liv och död. En del av de problemställningar som möter den gravida HIV-smittade kvinnan och hennes partner samt svårigheter som uppstår vid mötet med sjukvården belyses i denna artikel.